Bratislava do vrecka

Výstava Prázdniny na Klingeri

Pridané: 11.09.2019

Vzácne fotografie o tajchu Klinger

Unikátne využitie vzácnej banskej pamiatky

V programe Banská Štiavnica – Mesto kultúry bola aj výstava historických fotografií a nevšedných štiavnických príbehov –  Prázdniny na Klingeri.

Autorom expozície bol Vladimír Bárta, štiavnický rodák, fotograf, publicista, spisovateľ kníh literatúry faktu o Banskej Štiavnici v edícii Ako sme tu žili. Výstavu, ktorá bola symbiózou baníckej pamiatky a športového a spoločenského života podporil Fond pre podporu umenia. Pripravilo ju Slovenské banské múzeum a Vydavateľstvo AB ART press v dňoch 8. –  31.júla 2019.

Tajch Klinger je vzácnou technickou pamiatkou. Aj vďaka nej sa mesto dostalo do zoznamu UNESCO. Postavili ho v roku 1765. Významný bol rok 1857, keď  banský úrad povolil obyvateľom Banskej Štiavnice aby sa mohli v tomto tajchu kúpať. Vydal o tom dokument Poriadok kúpania v tajchu, vymenoval plateného plavčíka, postavil kabínky a plávajúce pontónové bazény pre neplavcov. Časom pri štiavnickom atletickom klube (ŠAC) založili plavecký odbor, ktorý sa venoval rekreačnému plávaniu.

V roku 1937 vstúpili na klingerskú plaveckú scénu Ladislav Krista, učiteľ telocviku a Anton Greguss, živnostník, majiteľ štiavnickej pekárne. Pán Greguss , ktorý venoval svoj čas, ale aj svoje peniaze na rozvoj športového a spoločenského života v meste. Založili plavecký oddiel, ktorý sídlil na Klingeri.

Tajch bol nielen centrom športového plaveckého života, ale aj centrom kultúrno-spoločenského diania v Banskej Štiavnici. Tu prežili svoje letné prázdniny i dovolenky viaceré generácie obyvateľov mesta. Takmer každú nedeľu sa tu konali plavecké preteky, vodnopólové zápasy, súťaže v skokoch do vody, vystúpenia krasoplavkýň. Raz v roku sa uskutočnila aj vychýrená Benátska noc, keď na jazere plávali pramice osvetlené lampiónmi, konala sa tanečná zábava pri živej hudbe, ktorá vyvrcholila atraktívnym ohňostrojom. Na výstave historických fotografií Prázdniny na Klingeri uvidíme tieto legendárne postavy štiavnického športu, a ďalších vynikajúcich štiavnických plavcov i vodných pólistov z rokov 1940 až 1968.

Do prípravy výstavy Prázdniny na Klingeri sa zapojili mnohí obyvatelia a rodáci z Banskej Štiavnice, ktorí poslali svoje spomienky a požičali fotografie z klingerského života.

Výstava sa uskutočnila v Banskej Štiavnici v budove historického Berggerichtu.

Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár