Tajchy z lietadla

Pridané: 11.09.2019

Prázdniny na Klingeri sa skončili

Jedinečná výstava historických fotografií v Meste kultúry 2019

Ak sa niečo nezmazateľne zapísalo do spomienok na detstvo a dospievanie obyvateľov Banskej Štiavnice, tak to bol určite tajch Klinger. To historické vodné dielo bolo našim detským i študentským svetom a našim prázdninovým rajom. Boli sme tu deň čo deň. Od rána do večera. Len na obed sme zbehli domov. Ale čo najrýchlejšie zasa späť. A dakedy sme aj obed oželeli. Vtedy sme ani len nepočuli, že Klinger  postavili v roku 1765 a jeho voda mala pomáhať baníkom pri ťažbe zlatej a striebornej rudy. Boli sme presvedčení, že Klinger so svojou osviežujúcou vodou bol tu odjakživa len pre nás. Nevedeli sme, že pôvodne sa ľudia  v nej nekúpali, lebo to bolo úradne zakázané. Až v roku 1857, banský úrad povolil obyvateľom mesta aby sa mohli v  klingerskej vode kúpať. Vydal o tom aj oficiálny dokument Poriadok kúpania v tajchu. Toto všetko sme sa však dozvedeli až hodne neskôr.

Klinger však bol nielen dejiskom športového plaveckého života, ale bol aj centrom aj  kultúrno-spoločenského diania v Banskej Štiavnici

Takto si na svoje detstvo  na Klingeri spomína Vladimír Bárta, autor unikátnej výstavy.

V niektorú júlovú či augustovú sobotu sa na Klingeri konala dlho očakávaná Benátska noc. Začínala sa  už podvečer a vrcholila v noci. Do tajchu, z Mocnej hory, zliezali plavci oblečení za vodníkov. Iné maškary skákali do vody z drevených plavární. Keď sa zotmelo na vode plávali pramice osvetlené lampiónmi. Pred bufetom hrala hudba a na parkete, ktorý pozbíjali z drevených dosák sa tancovalo pri živej muzike. Noc vyvrcholila  v tom čase vzácnym ohňostrojom. Takmer každú nedeľu sa na Klingeri konali plavecké preteky, vodnopólové zápasy, súťaže v skokoch do vody, vystúpenia krasoplavkýň.

Vyše 117. ročná (1857-1968), krásna a vzácna, história prírodného kúpaliska Klinger sa skončila v roku 1968, zanedlho po otvorení krytej plavárne. Keď sa pod strechu presťahoval banskoštiavnický športový plavecký život  s odchodom športovcov akosi prirodzene zanikol aj spoločenský život na Klingeri. Časy starej slávy klingerského prírodného kúpaliska pominuli a ostali len unikátne fotografie na výstave Prázdniny na Klingeri a v knižnom katalógu, v ktorom nájdu všetky vystavené fotografie. Výstava bola jedným z nosných programov podujatia Banská Štiavnica mesto kultúry SR. Pripravil ju slovenský krajinársky fotograf, publicista a autor literatúry faktu Vladimír Bárta, s podporou Vydavateľstva AB ART press a Fondu pre podporu umenia SR.

KFP

Zatvoriť

K článku neboli pridané žiadne komentáre vložiť nový komentár