Slovensko - MINI
 Spiš

Wildlife nová kniha

Pridané: 09.01.2013

33 spolupracujúcich špičkových fotografov špecializujúcich sa na fotenie zvierat, žijúcich voľne v prírode Michal Babnič, Ivan Bitala, Milan Čierny, Maroš Detko, Matej Dobák, Tomáš Ďuroška, Ladislav Dzivjak, Martin Farkaš, Jozef Ferenec, Peter Fodor, Milan Fuňák, Ivan Godál, Stanislav Harvančík, Martin Hodoň, Ivan Holič, Marián Jamrich, Peter Jurík, Dominik Kalata, Milan Kánya, Dušan Majerník, Vladimír Michalec, Filip Mrocek, Jakub Mrocek, Radimír Siklienka, Eduard Tatay, Martin Šabík, Jozef Šabo, Ivan Teplan, Vladimír Vician, Marián Zábojník, Marian Zelina, Miroslav Zumrík, Matej Žiak .

Wildlife - Nová kniha pre poľovníkov

V barokovom klenote bývalého bulharského cára Ferdinanda Coburga, v kaštieli Sv. Anton 1.septembra 2012 pri príležitosti Dní sv. Huberta a celoslovenských poľovníckych slávností sprístupnili verejnosti knihu Wildlife čo vo voľnom preklade znamená život v divočine, alebo život poľovnej zveri.
Novú unikátnu obrazovú knihu o živote divo žijúcich poľovných zvierat slávnostne „pokrstil“ PaedDr. Imrich Šuba, viceprezident Slovenského poľovníckeho zväzu.
S myšlienkou vytvoriť takúto nezvyčajnú publikáciu prišiel jej zostavovateľ a známy fotopublicista Vladimír Barta junior, ktorý vyzval najlepších slovenských fotografov špecializujúcich sa na fotolov zvierat žijúcich voľne v stredoeurópskej prírode. Výzvu prijalo až 33 špičkových fotografov, ktorí do renomovaného vydavateľstva AB ART press, zameraného na tvorbu a vydávanie pôvodných slovenských obrazových publikácií  poslali svoje najkrajšie a najvydarenejšie reportážne i dokumentárne fotografie. Sú to: Michal Babnič, Ivan Bitala, Milan Čierny, Maroš Detko, Matej Dobák, Tomáš Ďuroška, Ladislav Dzivjak, Martin Farkaš, Jozef Ferenec, Peter Fodor, Milan Fuňák , Ivan Godál, Stanislav Harvančík, Martin Hodoň, Ivan Holič, Marián Jamrich, Peter Jurík, Dominik Kalata, Milan Kánya, Dušan Majerník, Vladimír Michalec, Filip Mrocek, Jakub Mrocek, Radimír Siklienka Eduard Tatay, Martin Šabík, Jozef Šabo, Ivan Teplan, Vladimír Vician, Marián Zábojník, Marian Zelina, Miroslav Zumrík, Matej Žiak
Úžasné fotky z nepoznaného života našich poľovných zvierat otextoval Peter Urban, uznávaný zoológ z Univerzity Mateja Bela. Na vydaní knihy sa podieľala Martina Bártová, ktorá ju svojmu bratovi pomohla zostaviť a redakčne pripraviť do tlače. Zo spolupráce tohto tvorivého teamu sa zrodila skvelá kniha, aká ešte na Slovensku, a ako pri uvedení knihy prezradil Jiří Kasina, šéfredaktor uznávaného poľovníckeho časopisu Myslivost, ani v Česku doteraz nevyšla.
Autori zdokumentovali pozoruhodný a človeku nepoznaný život medveďov, vlkov, rysov, líšok, srnčej, jelenej i diviačej zveri. Nemohli zabudnúť ani na našich najväčších cicavcov – zubrov, ale aj muflónov, danielov, aj drobných zvierat. Bohato je zastúpená aj vtáčia ríša vrátane kráľov našich výšin, orla skalného a orla kráľovského, sokola, ďalej rôzne druhy sov a sovičiek, ale aj spevavého vtáctva. V nádhernej knihe Wildlife nechýbajú ani nepoľovné zvieratá ako obojživelníky, a tiež najznámejší zástupcovia hmyzej čeľade.
Unikátne fotografie, poľovných zvierat, uverejnené v tejto vydarenej publikácii, sú dielom dlhoročného a trpezlivého vyčkávania fotografov na ten najvhodnejší okamih, kedy treba stlačiť spúšť fotoaparátu aby vznikol záber, ktorý sa už nikdy viac nemusí opakovať. Za každou fotkou sú desiatky hodín sústredeného pozorovania života poľovných zvierat. Keď budete listovať v tejto krásnej prírodnej kronike oceníte nielen prácu jej autorov, ale potešíte sa aj pohľadom na život tých tvorov, ktoré roky vedľa nás žijú a my ich život niekedy aj málo poznáme.
Sprievodné slovo odborníka zoológa, ktoré dopĺňajú vydarené fotografické snímky, pútavým spôsobom priblíži tieto zvieratá aj malým čitateľom, našim deťom a iste zaseje do ich srdiečok zrnko citového vzťahu nielen k poľovníctvu ale aj ako týchto často civilizáciou ohrozených obyvateľov našej prírody chrániť.
Kniha Vladimír Barta a kolektív: Wildlife má tvrdú väzbu, veľký formát, 224 strán, 185 krásnych fotografií, texty v slovenčine, angličtine, češtine, nemčine, ruštine, poľštine. „Krstný otec“ novej publikácie PaedDr. Imrich Šuba prezradil, že Wildlife bude nominovaná na medzinárodnú súťaž poľovníckych kníh. Autorov potešilo, že publikácia sa páčila aj Ivanovi Gašparovičovi, prezidentovi Slovenskej republiky o ktorom sa vie, že sám sa venuje poľovníckemu koníčku.
Keď mu Ing. Vladimír Bárta, riaditeľ vydavateľstva AB ART press, venoval symbolický prvý výtlačok nového diela s podpismi autorov nielen, že sa s autorským kolektívom vyfotografoval, ale jednotlivým autorom  podaním ruky aj osobne blahoželal a poďakoval za vytvorenie takejto nádhernej knihy.
Publikáciu Vladimír Barta ml. a kolektív Wildlife, nominovalo vydavateľstvo AB ART press, aj na svetovú knižnú výstavu do Frankfurtu nad Mohanom, v novembri 2012na výstavu krásnych kníh z celého sveta.

foto: Lubo Lužina, prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič s autorským kolektívom